Groetjes Jan Modaal

okt 24

Vroeger schreef ik wel vaker stukjes op het internet. Dit is zo’n stukje. Best oud maar nog steeds actueel. 

Beste Rutte,

Eerlijker delen en bruggen slaan is het credo van dit kabinet. Want de onderlaag van de samenleving heeft het maar slecht. Dat klopt, er zijn inderdaad mensen die onze hulp erg hard kunnen gebruiken en nodig hebben. Die mensen help ik graag en kunnen dan ook op mijn steun rekenen! 

Gelukkig is die groep niet zo heel groot, althans die indruk krijg ik niet als ik uit mijn werk door het centrum van Rotterdam naar de tram loopt. Ik zie daar grote groepen op het oog kerngezonde jongeren die zich prima vermaken met een dikke joint in de hand en te dure merkbroeken half op de kont en blijkbaar nog geld zat voor tatoos en bling. Ze zijn populair want veel ambtenaren kennen ze, oom agent de stadswacht de beveiliging de reclassering en het UWV waar ze hun uitkering van krijgen.


Eenmaal bij de tram waar ik standaard ongeveer 10 minuten sta te wachten zie ik nog veel meer van deze onderlaag van de samenleving, er is een parkje waar ik een groepje mannen van middelbare leeftijd zie zitten omringd door Albert Heijn tassen en blikken bier, ze maken behoorlijk wat kabaal maar schijnen het zover ik kan zien prima naar hun zin te hebben. Ze lachen en soms hoesten ze flink dat wel, maar dat let ze niet om iedere dag met elkaar op hetzelfde bankje behoorlijk wat blikken bier achterover te tikken. De arme stumpers…

Onderweg naar huis stop ik bij de supermarkt om nog wat extra boodschapjes te doen en begroet de vriendelijke straatkrantverkoopster die elke dag op dezelfde plek staat. Veel krantjes verkoopt ze eigenlijk niet, mensen duwen haar gewoon het geld van het karretje in haar handen, lachen vriendelijk en vervolgen hun weg. De mensheid is gul! Zelfs in mijn wijk. De beste vrouw haalt op een goede dag wel 200 euro of meer op! Moet het niet te koud wezen anders zit ze gewoon thuis haar handen op te warmen, of in de auto die een stukje verderop staat. Soms staat ze er niet en dan staat er iemand anders. Ik vraag dan wel eens uit pure interesse waar de mevrouw is gebleven en of ze misschien wel ziek is? Maar nee, dan is ze blijkbaar op vakantie voor een paar weekjes. Het kan verkeren. Van straatkrant naar het buitenland.

Vanaf de supermarkt naar mijn huis is het maar een klein stukje lopen. Ik besluit te gaan pinnen want ik heb net boodschappen gedaan en een beetje cash geld is toch wel handig. Er staat een rij en voor mij staan twee dames van vermoedelijk Turkse of Marokkaanse komaf. Ze gaan pinnen en pinnen en pinnen. Ik denk, en dan overdrijf ik niet dat de dames wel vijf pasjes de persoon hadden en zo’n 2500 euro per persoon uit het apparaat haalden, ze moesten gewoon hun Rotterdam pas uit hun portemonnee halen anders paste het geld er niet bij. De arme stumpers… een stukje verderop loop ik langs het volle koffiehuis waar mannen met snorren nogal spannende kaartspelletjes aan het spelen zijn want het gaat er nogal heftig aan toe. Ik groet ze vriendelijk en vervolg mijn weg…Ik ben bijna thuis!

Thuis aangekomen steek in de sleutel in het sleutelgat en hoor nog net hoe mijn werkeloze buurman goedenavond boerman naar mijn roept vanuit zijn BMW 5 serie en scheurt er met volle vaart vandoor. Ik sla de deur achter mijn dicht open mijn post en zie dat mijn verzekeringen duurder worden, ik meer hypotheek ga betalen en minder rente terug mag vragen, dat de NHG zijn regels heeft aangepast en dat mijn ziektekostenpremie omhoog gaat, dat mijn abonnementen duurder worden want ik ga 21% btw betalen. Maar gelukkig is die onderlaag van de samenleving gered! *kuch* En over welke onderlaag heeft u het precies?

Groetjes,

Jan Modaal

Leave a Reply